A fost o femeie • Julia Mikhnevich • Imaginea științifică a zilei pe "Elemente" • Zoologie

Era o femeie

În fotografie – faimosul excrement cubic wombat. În general, așternutul animalelor oferă oamenilor de știință o mulțime de informații: este utilizat în monitorizarea mediului pentru a determina compoziția speciilor și a estima numărul de populații pentru diferite studii non-invazive, inclusiv extracția ADN, datorită cărora pot fi urmărite chiar și mișcările anumitor indivizi. Cu toate acestea, dacă în cele mai multe cazuri este imposibil să faci fără ajutorul specialiștilor, atunci nu va fi dificil ca cineva să învețe din "pistele" lăsate de ei. Poți să te poticci peste ei în Australia și Tasmania, unde trăiesc aceste animale marsupiale.

Common Wombat Foto © Darren Grattidge de la flickr.com

Wombats sunt nocturne, în timpul zilei odihnindu-se în găurile lor săpate. Acest lucru permite animalelor să supraviețuiască într-un climat cald arid. Acesta este un exemplu rar de mamifere erbivore mari (până la 35 kg în greutate) care trăiesc în burrows. Se hrănesc cu diferite plante, rădăcini și coajă. Un alt instrument de supraviețuire este de a salva umezeala, pe care cea mai mare parte le primesc de la alimente. Pentru aceasta, umiditatea este absorbită din masa fecală înapoi în colon: este foarte lungă și în mărime absolută și în comparație cu alte părți ale intestinului.Lungimea întregului tract digestiv într-o uterină obișnuită (Vombatus ursinus) depășește lungimea corpului de 9 ori, iar femela sudică cu păr lung (Lasiorhinus latifroni), locuind habitate mai aride – chiar și 12,5 ori (pentru comparație, la oameni acest raport este de aproximativ șase). Ca urmare, după un lung pasaj prin intestine și reabsorbție a umidității, fecalele devin uscate și compacte, unul dintre cele mai uscate dintre toate mamiferele.

Fotografia arată cât de bine presate "brichete" produc wombats. Fotografii de la cradlemountain.net

Dar cum își dobândesc forma neobișnuită? Suprafața interioară a intestinului subțire și a părții proximale a colonului are pliuri orizontale care pot separa masele fecale, oferindu-le o structură asemănătoare unui rozariu. Partea distală a colonului din interior este netedă, ceea ce permite păstrarea formei. Deja la ieșirea din anus, fecalele uscate se sparg în "cuburi" separate.

Un model ilustrativ al formării materiei fecale în intestinul unui wombat

Există o versiune în care forma cubică nu permite ca excrementele să se prăbușească din pietre și trunchiuri de copaci căzuți, unde sunt lăsați de mamele.Astfel, își marchează teritoriul: excrementele au un miros individual. Ei, de asemenea, lasă în locuri vizibile secretul de glande mirositoare situate pe corp. Drept urmare, animalul de noapte, bazându-se în principal pe simțul mirosului, știe unde să meargă nu ar trebui, pentru a nu intra în conflict cu un alt mamă, și apoi încă mușcă într-o luptă. Oamenii obișnuiți, trăind singuri, nu sunt deosebit de bineveniți. Și celelalte două specii – părul cu părul nordic (Lasiorhinus krefftii) și femeile cu părul lung cu păr lung – trăiesc în grupuri mici și, aparent, protejează teritoriul împreună. În plus față de comunicarea olfactivă, wombats comunică folosind semnale acustice, dintre care cea mai comună este așa-numita "tuse bruta".

Hiss wombat nefericit

În plus față de caracteristicile unice de mai sus, wombats sunt, de asemenea, singurii reprezentanți ai marsupialelor, în care incisivii nu au rădăcini și își cresc toată viața, la fel ca la rozătoare. Acest lucru este important atunci când săturați burrow: cu incisivi, animalele elimină tot felul de obstacole. În plus, buza superioară a uterului este împărțită, ceea ce face posibilă așezarea incisivilor aproape de pământ și recoltarea lăstarilor verzi de plante.

Dușmanii naturali ai acestor creaturi extraordinare sunt puțini: dingoși și demonii tasmanieni. Principala amenințare la adresa mamelor este distrugerea habitatelor datorate bovinelor, ovinelor și iepurilor. De asemenea, animalele mor sub roțile mașinilor. Southern Longhair Wombat este listată în Cartea Roșie Internațională ca o specie aproape de o poziție vulnerabilă (Near Threatened, NT), iar Longhairul de Nord este la fel de periclitat (Critically Endangered, CR). Dimensiunea populației din ultimii în 2008 a fost de aproximativ 115 de persoane. Dar australienii au grijă de mamele: în 2002, în jurul habitatului unui wombat lung de la nord, micșorat la 500 de hectare, a fost ridicat un gard de 20 kilometri pentru a proteja animalele împotriva atacurilor dingo.

Foto © Alexander Dudley de la pinterest.com.

Julia Mikhnevich


Like this post? Please share to your friends:
Lasă un răspuns

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: